Followers

Tuesday, December 13, 2011

PAU GEBU (WATER ROUX)

Assalamualaikum.

Hri ni saya cuti sbb nak menghabiskan annual leave. Sebenarnya bila tak kije ni boring.... So dok fikiq2 apa nak buat, mencari2lah resepi yg telah disimpan dr blog kawan2. Lastly pau ini jd pilihan.




Pau Gebu ( water roux)
Sumber resepi:
rosmarlina @ jintanmanis.com
Bahan-bahanya
  • 500 gram tepung pau ( low protein flour)
  • 3 sudu besar shortening ( lemak sayuran)
  • 220ml air suam+1 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar gula
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 4 sudu besar water roux
  • 2 1/2 sudu kecil yis
resepi water roux
  • 25 gram tepung gandum
  • 125 ml air
cara-cara untuk membuat water roux
  • Kacau adunan diatas api perlahan2 sehingga likat. Sejukkan sebelum digunakan

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Daisypath Wedding tickers