Followers

Sunday, July 4, 2010

PERCUBAAN PERTAMA MEMBUAT FONDANT

Aku mendapat tempahan dari rakan sekerja untuk hantaran majlis perkahwinannya.
Cupcakes yg dihiasi bunga fondant menjadi pilihan. Inilah masanya aku mempraktikkan apa yg dipelajari di kelas cupcakes awal tahun ini.
Aku tak tau mn silapnya resepi, ataupun aku yg silap sukat.
Lastly aku cari majalah rasa, belek punya belek jumpa le resepi fondant.
Cubaan kali ini berhasil, alhamdulillah. Leganya..........










Inilah hasilnya cupcakes yg dihiaskan dengan fondant.
Bunga dip pula menjadi pilihan untuk dihiaskan pada kotak cupcakes.












~Ferrero roche dan blueberry cheese cake yg dihiasi dengan bunga dip~

Di sini aku nak berkongsi resepi fondant utk sapa2 yg baru nak belajar macam aku.

Bahan-bahan:

Bahan A
1000g(1kilo) aising sugar (beli dari baking shop sahaja dan ayak 3 kali)

Bahan B
2 1/2 tsp gelatin serbuk
100g liquid glucose
1tbs gliserin
100g shortening
1/2 tbs cream of tartar

Cara membuatnya:

1. Isi serbuk gelatin dlm mangkuk atau bowl yg diisi dengan 1/2 cawan air kosong
2. Setelah gelatin kembang (dlm 30 saat shj), masak atas api sederhana shj menggunakan teknik double boiler.
3. Biarkan gelatin fondant masak sampai jernih warnanya (dlm 2-3 minit shj) dan masukkan liquid glucose. Kacau sebati
4. Setelah bahan ini sebati, baru masukkan shortening. Biarkan ia cair (dlm seminit dua).
5. Akhir sekali masukkan cream of tartar
6. Biarkan atas api beberapa saat dan angkat. Tuangkan dalam bekas berisi gula aising dan uli sampai menjadi doh (mcm doh tepung biasa). Kalau guna electri mixer, sapu mangkuk dengan shortening. Tuang icing sugar dan masukkan adunan gelatin. Uli dengan kelajuan sederhana.
7. Warnakan dengan warna yang dikehendaki. Fondant yg telah siap boleh disimpan dalam peti sejuk selama 1 bulan. Sebelum digunakan biarkan pada suhu bilik dan uli semula utk dptkan texture yg asal.


8 comments:

  1. sedapnyaaa :) tak sabar nk try ;)

    ReplyDelete
  2. Woow....
    nice posting...
    I will try nexttime....

    btw, thanks to visit my blog....
    http://www.lostphobia.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. bestnya pndai buat benda2 camni...i pndai makan ja..hehehe

    ReplyDelete
  4. sedapnya kak hany
    ~suka tau..

    salam kenal2

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Daisypath Wedding tickers