Bahan-bahan
· 3 cawan lobak merah -di parut
· 4 biji telur
· 1 cawan minyak jagung
· 2 cawan gula- boleh kurangkan utk kurang manis
· 2 cawan tepung gandum
· 1/2 cawan golden raisin
· 1 cawan walnut/badam- roast & crush
· 1 sudu teh garam halus
· 2 sudu teh soda bikarbonat
· 2 sudu teh baking powder
· 1 sudu teh serbuk kayu manis
Topping/Glazing
· 1 cawan gula icing
· 250g creamcheese
. 100g butter/margerin
· 1 sudu teh orange paste
Cara-cara
1. Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
2. Masukkan walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
3. Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati gula hancur guna whisk/senduk kayu
4. Masukkan parutan carrot dan gaul sebati
5. Masukkan tepung dan gaul dengan senduk kayu hingga rata.
5. Masukkan adunan kedalam loyang 9" yg telah di gris.
6. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 180C atau sehingga masak.
7. Bila sudah masak, keluarkan dan sejukkan.
8. Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing.
9. Topping/Glaze- Pukul creamcheese bersama gula icing, butter dan orange paste hingga gebu.
No comments:
Post a Comment