Followers

Saturday, December 31, 2011

TEMPAHAN DARI FAUZIAH


Kek: Coklat Moist
Saiz: 9"
Toping: Steam buttercream

Kek ini ditempah oleh Fauziah sempena pertunangan anak jirannya. Fauziah sponsor sebiji kek, baik betul le Fauziah ni...Beliau juga menempah kek karamel utk dimakan bersama2 org tersayang. TQVM.

Friday, December 23, 2011

TEMPAHAN HANTARAN


Tempahan dr Kak Aina utk hantaran sempena anak buah bertunang.
Kek Chocholate moist
Topping : Steam buttercream
Size : 9" x 9"



Tempahan dr Reena lagi, ini pula utk sepupunya.
Tema: purple + putih
Hiasan: Fondant

Saturday, December 17, 2011

FANCY COOKIES

Salam,..

Fancy cookies utk dihantar kat kedai,.... Seronok dpt melukis, ikut je gerak jari, inilah antara hasil seni tanganku, yg tak seni...

Tuesday, December 13, 2011

PAU GEBU (WATER ROUX)

Assalamualaikum.

Hri ni saya cuti sbb nak menghabiskan annual leave. Sebenarnya bila tak kije ni boring.... So dok fikiq2 apa nak buat, mencari2lah resepi yg telah disimpan dr blog kawan2. Lastly pau ini jd pilihan.




Pau Gebu ( water roux)
Sumber resepi:
rosmarlina @ jintanmanis.com
Bahan-bahanya
  • 500 gram tepung pau ( low protein flour)
  • 3 sudu besar shortening ( lemak sayuran)
  • 220ml air suam+1 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar gula
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 4 sudu besar water roux
  • 2 1/2 sudu kecil yis
resepi water roux
  • 25 gram tepung gandum
  • 125 ml air
cara-cara untuk membuat water roux
  • Kacau adunan diatas api perlahan2 sehingga likat. Sejukkan sebelum digunakan

Saturday, December 10, 2011

CHEESE BROWNIES LAGI

Assalamualaikum.

Hr ni dpt siapkan 2 biji cheese brownies. Brownies ni senang dibuat dan masa yg diambil pun singkat.



Ini ditempah oleh Azra utk dihadiahkan kpd saudaranya yg akan naik pelamin.



Ini pula ditempah oleh kak Aina utk mkn2 sempena birthday anaknya. Yg ni baru je masak....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails