Followers

Monday, November 29, 2010

KEK RED VELVET

Assalamualaikum,............

Semalam saya belanja kawan2 sekerja sempena birthday saya dan juga sempena bayar nazar. Saya buatkan 2 biji kek red velvet (kek baldu merah). Bila tengok kek ini di blog teratak impian, saya teruja utk mencuba. Kali pertama cuba, kek bantat. Bila cuba kali ke2 dah ok. Kawan2 semuanya kata kek ni sedap,.......




Bahan2nya;

2 1/2 cawan gandum
2 biji telur gred A (saya guna 3 biji telur gred B)
1 1/2 cawan gula castor
1/2 sudu kecil (tbs) garam
1 tbs esen vanila
1 tbs cuka
1 tbs baking powder
1 tbs soda bikarbonat
1 cawan buttermilk (boleh disediakan dengan mencampurkan 1 cawan susu segar dengan 1 tsp cuka dan dibiarkan selama 10 min)
2 sudu besar (tsp) pewarna merah
2 tsp serbuk koko
1/2 cawan (113g) butter

cara membuatnya;
1. Panaskan oven pada suhu 180C.
2. Ayak tepung, serbuk koko, garam, baking powder dan soda.
3. Putar butter dan gula hingga gebu
4. Masukkan esen vanila, masukkan telur sebiji demi sebiji, putar sebati
5. Masukkan pewarna merah kedlm buttermilk dan putar sekejap
6. Masukkan butermilk diselang seli dengan tepung dan tepung mesti diakhiri dengan tepung, putar hingga sebati
7. Masukkan cuka kedlm soda bikarbonat, kacau dan masukkan kedlm tepung. Putar sekejap shj.
8. Guna loyang 8"x 8", sapu minyak atau butter pada loyang dan masak kek selama 40 min.

Hiasan;
250g blueberry filling
250g cream cheese
250g whipping cream

Putar cream cheese hingga gebu, masukkan whipping cream dan putar lagi hingga gebu.
Potong kek ditengah2nya, letakkan blueberry filling ditengah, dan hiaskan ikut kreativiti.

Saturday, November 13, 2010

PIZZA (ALA HAWAIAN)

Assalamualaikum,....

Cendawan butang dan mozarella cheese dah lama dok buat hiasan dalam peti sejuk. Saya terfikir lak nak buat pizza, boleh dibawa untuk suami yang kerja oncall. Bahan2 lainnya saya beli je kat kedai runcit kat rumah, tak yah nak pergi supermarket. Saya buatkan pizza ala Hawaian. Resepi utk doh saya dapatkan dari Juliza Adlizan masa beliau dijemput jadi tetamu rancangan Wanita Hari Ini.



Bahan-bahan utk doh:
3 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu besar mauripan ( saya guna satu paket-11g mauripan)
1 cawan air suam

Bahan-bahan utk sos:
Sos tomato
sos cili
bawang merah
bawang putih
halia
garam
gula
daun oregano

Bahan-bahan yang diletak atas pizza:
Ayam (digoreng dan diracik)
cendawan butang
nenas kiub (potong kecil2)
mozarella cheese

Cara-cara:
1. Masukkan mauzipan ke dalam air suam dan biarkan kembang (sekejap je).
2. Masukkan garam, gula ke dalam tepung.
3. Buatkan lubang kat tepung dan masukkan air suam tadi. Gaulkan dan tambah air sehingga jadi doh (tak melekat kat tangan).
*Kandungan air bergantung hingga jd doh yang tak melekat kat tangan*
4. Tutup doh dan biarkan ia naik sehingga 2 kali (dalam 1 jam)
5. Untuk sosnya, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia dalam minyak yang panas, goreng hingga wangi dan masukkan sos cili dan sos tomato dan daun oregano.
6. Tambahkan sikit garam dan gula kedalam sos.
7. Setelah sejam, doh tadi ditumbuk dengan tangan utk keluarkan anginnya.
8. Bahagikan kepada 2, leperkan doh dan letak atas pan yang telah ditabur dengan tepung gandum (utk megelak pizza melekat pada pan).
9. Letakkan sos dan taburkan ayam, cendawan dan nenas.
10. Taburkan mozarella cheese dan bakar pizza pd suhu 200C selama 20-30 minit.
*pastikan oven dipanas terlebih dahulu selama lebih kurang 15 min*

Friday, November 5, 2010

HAPPY DEEPAVALI

Selamat menyambut Hari Deepavali kepada kawan-kawan dan seluruh rakyat Malaysia yang beragama Hindu. Semalam saya siapkan tempahan dari kawan sekerja, Mohan, Kek carrot dan kek lapis asam manis.



Ini kek carrot yang dihias ringkas. Thank you Mohan,...

Tuesday, November 2, 2010

KEK CARROT

Pada 1 Nov saya sambut ulangtahun perkahwinan. Saya buat carrot cake utk ulangtahun perkahwinan kami. Resepi carrot ni senang dan sedap,..... resepinya saya dapat dari blog masa blogwalking. Saya copy resepi ini dah lama tp baru berkesempatan mencuba. Saya tak rekod pula nama blognya. Minta maaf pada tuan punya blog sebab tak letakkan nama blognya. Resepi ini saya ganti walnut dengan badam (dipanggan/bakar dulu). Badamnya saya letak lebih sikit sebab my hubby memang suka kek yg ada kacang / badam....


Bahan-bahan
· 3 cawan lobak merah -di parut
· 4 biji telur
· 1 cawan minyak jagung
· 2 cawan gula- boleh kurangkan utk kurang manis
· 2 cawan tepung gandum
· 1/2 cawan golden raisin
· 1 cawan walnut/badam- roast & crush
· 1 sudu teh garam halus
· 2 sudu teh soda bikarbonat
· 2 sudu teh baking powder
· 1 sudu teh serbuk kayu manis

Topping/Glazing
· 1 cawan gula icing
· 250g creamcheese
. 100g butter/margerin
· 1 sudu teh orange paste

Cara-cara
1. Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
2. Masukkan walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
3. Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati gula hancur guna whisk/senduk kayu
4. Masukkan parutan carrot dan gaul sebati
5. Masukkan tepung dan gaul dengan senduk kayu hingga rata.
5. Masukkan adunan kedalam loyang 9" yg telah di gris.
6. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 180C atau sehingga masak.
7. Bila sudah masak, keluarkan dan sejukkan.
8. Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing.
9. Topping/Glaze- Pukul creamcheese bersama gula icing, butter dan orange paste hingga gebu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails