Followers

Tuesday, January 31, 2012

TEMPAHAN DARI ANN

Assalamualaikum wbt

Kek penghujung bulan January ini ditempah oleh kawan sekerja, ANN. Kek coklat moist ini utk anak2nya yg memang penggemar kek coklat. Ann kata anak2nya tak suka kek yg ada krim, klu kek coklat toping ganache kejap je habis...Thank you buat Ann dan boleh le order lagi...



Kek coklat moist
Saiz: 8"
Toping: Coklat ganache
Hiasan: Coklat kompaun + buah kiwi

Monday, January 30, 2012

KEK ANGRY BIRD

Assalamualaikum,..

Kek harijadi utk anak cousin yg sambut harijadi ke 6. Cousin call Jumaat malam suruh buat kek utk anaknya yg jatuh pd hari Sabtu (keesokan harinya). Dia nak suruh letak gambar angry bird sbb anaknya minat sgt.... Mula2 tu nak letak edible image angry bird, kat kedai bakery pulak dah habis stok. Lastly ini hasilnya,...




Kek Coklat Indulgence
Saiz: 9"
Hiasan: Buttercream + Fondant

Friday, January 20, 2012

KEK TAHUN BARU CINA

Assalamualaikum..

Kek coklat indulgence ditempah oleh kwn sekerja HELEN utk tahun baru cina. Harap HELEN enjoy menikmati kek coklat ini. Thanks to HELEN and GONG XI FA CAI.



Kek Coklat Indulgence 
Saiz: 9"

Wednesday, January 4, 2012

LADYBIRD FANCY COOKIES


LADYBIRD fancy cookies  for door gift.
Minumum order 25 pcs.
Can contact hani_zam23@yahoo.com

Sunday, January 1, 2012

BUN KACANG MERAH

Assalamualaikum dan selamat tahun baru 2012.

Pembuka tahun baru, saya mencuba bun inti kacang merah (my favorite) yg diambil dr blog Cendana Kasih. Hasilnya tak memuaskan tp my Hubby bagi  semangat utk mencuba lagi,...Di sini saya copy resepi dr blog Cendana Kasih tp diubahsuai sikit sbb saya tak guna breadmaker.




Bahan-bahan:
140ml air
20g telur
250g tepung roti
20g gula
4g garam
25g mentega
3g (1 sudu kecil) dry yeast
8g susu tepung
1 sudu kecil bread softner
1 sudu kecil bread improver

Bahan-lain: – pes kacang merah atau apa2 inti kegemaran

Bahan sapuan:– sebiji telur + 2 sudu besar susu segar.

Cara-cara:
1.Masukkan tepung roti, gula, susu tepung, bread improver, bread softener, yis ke dalam mixer dan gaul sekejap.
2. Masukkan telur, mix sekejap dan masukkan air dan garam, mix hingga jadi doh lebih kurang 5-10 min.
3. Masukkan pula mentega dan mix lebih kurang 30 min sehingga adunan elastik (Ambil ckit doh tarik dan ia tak terkoyak)
4. Tutup doh dgn kain lembap dan biarkan ia naik selama 45min-1jam.
5. Tumbuk doh utk keluarkan akan dan bulat2kan. Sebiji doh berat lebih kurang 40g. Rehatkan selama 10 min.
6.Ambik sebiji doh dan letak inti. Biarkan roti naik sehingga 2 kali ganda.
7. Sapu doh dengan bhn sapuan dan taburkan sedikit bijan.
4.Bakar dengan suhu 180C selama 12 minit. Biarkan dalam oven lebih kurang 5-10 minit selepas dibakar utk kelihatan lebih perang.
5.Keluarkan roti dari oven dan sapu dengan mentega utk kilatkannya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails